• Welkom bij Tuincentrum Vriezen!

  Geurende tuinplanten

  Geurende tuinplanten

  In de zomer zijn we zo veel mogelijk buiten. Het grote genieten is begonnen. Maak van je tuin een nog fijnere buitenkamer door te kiezen voor tuinplanten die heerlijk geuren. Waarom zou je nog op vakantie gaan? Er zijn planten die geuren bij aanraking, die een zoete walm verspreiden die je op meters afstand ruikt en planten en struiken die je vooral ’s avonds in een heerlijk parfum hullen. Sla nu je slag in ons tuincentrum in Doetinchem.

  Tuinplanten die geuren bij aanraking

  Tip: Zet deze langs het tuinpad, op de tuintafel of bij de voor- en achterdeur, dan kun je vaker van de geur genieten wanneer je erlangs loopt of ze even aanraakt.

  • Lavendel, een ideaal struikje om een haagje mee te maken langs een pad, bijvoorbeeld dat naar de voordeur. Bovendien behoudt het in de winter zijn grijsgroene blad. Je kunt de geurige bloempjes ook drogen en in een linnen zakje of een schaaltje doen voor een lekkere lavendelgeur in huis.
  • Pot- of geurgeranium (Pelargonium), verkrijgbaar in alle mogelijke soorten en maten, van de bekende citroengeranium tot de ‘Attar of Roses’, waarvan de bladeren echt naar rozen ruiken als je ze tussen je vingers wrijft. Leuk om een verzameling mee te maken op je balkon- of tuintafel.
  • Dropplant (Agastache), een grote vaste plant waarvan het blad naar anijs ruikt, die lang bloeit en bovendien vlinders aantrekt. 

  Tuinplanten die je op meters afstand ruikt

  • Siererwt (Lathyrus), een eenjarige die rijk bloeit in allerlei kleuren, van wit tot bijna zwart, fraai gespikkeld of tweekleurig. Een fragiele klimplant die graag ondersteuning heeft, dus leidt hem tegen de muur, schutting of pergola of drapeer hem over een mooie plantensteun of -piramide.
  • Roos, vooral de ‘ouderwetse’, historische rozen verspreiden een heerlijk parfum, zoals  de Franse rozen (Rosa gallica), muskusrozen (Rosa moschata) en Japanse bottelrozen (Rosa rugosa).
  • Jasmijn, zoals de gewone jasmijn (Jasminum officinale), de sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides) en de boerenjasmijn (Philadelphus microphyllus), die geurende witte bloemen krijgen. Een struik die graag tegen een muur of schutting klimt. 

  Tuinplanten die vooral ’s avonds geuren

  Tip: Plant deze in de buurt van je slaapkamerraam en het terras

  • Blauweregen (Wisteria), een sterke klimplant met mooie blauwe, witte of roze bloemtrossen die ook overdag geuren, maar ’s avonds is het parfum echt overweldigend
  • Kamperfoelie (Lonicera), deze klimplant begint in de vroege avond heerlijk zoet te geuren, verkrijgbaar met bloemen in alle mogelijke kleuren en afmetingen
  • Damastbloem (Hesperis matronalis), een vaste plant met witte, roze of lila bloemen die ’s nachts nog sterker geuren dan overdag.

  Kijk ook eens naar de volgende berichten:

  Pas op voor de Japanse duizendknoop

  Ach ja, het is duidelijk komkommertijd: de verhalen over de vermaledijde Japanse duizendknoop duiken net als vorige zomer weer op in de media. Toch zit er wel wat in, want de op zich mooie plant is een monsterlijke woekeraar die niet alleen andere planten verdringt, maar ook schade toebrengt aan gebouwen, wegen, bruggen en spoorlijnen. Wat is dit voor plant en wat kun je doen als die in jouw tuin verschijnt?

  Lees meer...

  Het is hoogzomer. Tijd om vakantie te vieren in eigen tuin. Als het niet te warm is kun je tussen het luieren door ook een paar klusjes doen in de tuin, op het balkon of dakterras.

  Lees meer...
  Organiseer een tuinfeest

  Het zonnetje schijnt, de bijen en hommels zoemen, de vlinders fladderen rond. Waarom zou je eigenlijk op vakantie gaan? Laat familie en vrienden ook van je groene paradijsje genieten en organiseer een tuinfeest. Je vindt praktisch alle benodigdheden voor een heerlijke middag en/of avond in ons tuincentrum.

  Lees meer...
  Tuinplant van de maand augustus: Gentiaan

  Door zijn intens blauwe kleur en de mooie klokvormige bloemen laat de gentiaan ons wegdromen over alpenweides, de plek waar hij van nature groeit. Het assortiment gentiaan is flink ontwikkeld en er komen witte, roze, blauwe en tweekleurige variëteiten in voor. Een prachtige vaste plant voor in potten of in de volle grond. 

  Lees meer...