Bewatering

We hebben allemaal wel die ene plant vriend met groene vingers die alles kan kweken. We hebben ook allemaal die andere vriend die nauwelijks een varen langer dan een maand in leven kan houden. Of je nu in het eerste of tweede kamp zit, iedereen heeft baat bij een ultieme gids voor het bewateren van planten. Hier volgt informatie en onmisbare tips om je planten op de juiste manier te bewateren en zo lang mogelijk in leven te houden. 

Te veel of te weinig water?

Veel mensen gaan ervan uit dat ze hun planten vaak water moeten geven. Dit is niet altijd het geval. Vaak krijgen planten zelfs teveel in plaats van te weinig water. Overbewatering is een van de belangrijkste redenen waarom sommige planten geen lang en gelukkig leven leiden. Het correct bewateren van planten is een simpel kunstje om onder de knie te krijgen. 

Planten water geven: hoe vaak en hoeveel?

Laten we om te beginnen de allerbelangrijkste vraag beantwoorden: hoe vaak en hoeveel moet ik mijn planten water geven? Te weinig water geven kan je plant doden, maar te veel water geven kan evenveel problemen veroorzaken. Om de perfecte balans te vinden, begin je met het bekijken van de grond. Als deze helemaal droog en kruimelig is, geef je je plant water. Als de grond nog een beetje nat en vochtig is, dan heeft je plant nog geen water nodig. 

De algemene regel voor het water geven van planten, is dat de meeste planten één keer per week water moeten krijgen. Let op: er zijn enkele uitzonderingen. Zo kunnen cactussen, vetplanten en andere woestijnplanten langer zonder water omdat ze water opslaan in hun dikke stengels of bladeren. Tropische kamerplanten zoals ficussen, philodendrons en spinnenplanten doen het goed als ze ongeveer één keer per week water krijgen. 

Meer tips voor bewatering

Factoren voor het bepalen van de hoeveelheid water

Elke plant heeft een andere behoefte aan water, afhankelijk van 

  • de lichtintensiteit, 
  • de grondsoort, 
  • de grootte van de plant, 
  • de plaats in huis of in de tuin,
  • of het een binnen- of buitenplant is,
  • de worteldiepte,
  • het bodemtype.

Warmere en vochtigere omstandigheden zorgen ervoor dat planten meer water drinken. Planten met ondiepe wortels en planten die in potten groeien, moeten vaker water krijgen. Als je bijhoudt hoeveel water elke plant nodig heeft, hoef je nooit meer een plant op de composthoop te gooien vanwege onjuiste verzorging!

Verschillende soorten bewateringssystemen

Er zijn veel verschillende soorten bewateringssystemen, zoals sproeisystemen, druppelirrigatie systemen, of een eenvoudige gieter.

  • Sprinkler systeem (automatisch): dit type systeem gebruik je meestal in tuinen met een border, gazon of grotere potten waarbij het te veel werk is om handmatig water te geven. Dit type systeem werkt meestal door een timer op de waterbron aan te sluiten. Sproeiers zijn heel handig en efficiënt voor het besproeien van grote potten of tuinen. Voor kleinere potten zijn ze echter niet erg praktisch, en voor kamerplanten zijn ze niet erg geschikt. 
  • Druppelbevloeiing: druppelirrigatie is een zeer effectieve manier om planten water te geven en het is vooral handig voor het bewateren van fruit of groentegewassen in de moestuin. Druppelirrigatiesystemen werken door kleine druppelaars aan een slang te bevestigen, waarna de slang wordt aangesloten op een kraan of een timer. Druppelirrigatiesystemen zijn efficiënt en besparen veel water doordat je direct water geeft op de grond. 
  • Handmatig: geef planten handmatig water met behulp van een gieter. Gieters zijn niet alleen perfect voor tuinieren, ze zijn ook zeer efficiënt voor het bewateren van kamerplanten. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en vereisen geen extra installatie of gedoe. Wanneer u kamerplanten water geeft, is het belangrijk dat u de juiste hoeveelheid water gebruikt. Te veel water leidt tot wortelrot en te weinig water zorgt voor verwelking. Wanneer u planten water geeft met een gieter, geef dan water aan de basis van de plant en zorg ervoor dat het water helemaal door de grond dringt. 

Planten water geven doe je zo

Als echte plantliefhebber is het belangrijk om je planten regelmatig en goed water te geven. Geef planten op het juiste moment en de juiste hoeveelheid water. Laat je informeren in ons tuincentrum in Doetinchem over de verschillende soorten bewateringssystemen, zoals een sprinklerssystemen, druppelirrigatie of handmatig met een gieter. Kies de beste optie voor jouw tuin- en kamerplanten en houd je planten gelukkig en gezond. Wil je meer tips en trucs voor het bewateren van je planten, kom dan langs bij Tuincentrum Vriezen, onze medewerkers geven je graag advies over de juiste bewatering voor jouw planten.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Gereedschap