Tuinplant van dit moment: droogtebestendige vetplanten

Tuinplant van dit moment: droogtebestendige vetplanten

De hittegolf van augustus is voorbij. De temperaturen worden draaglijker en er valt weer regen. Maar de afgelopen zomers hebben laten zien dat we steeds vaker te maken krijgen met aanhoudende hitte en droogte. Wil je er zeker van zijn dat je tuinplanten zo'n zware periode overleven, heb je geen zin de tuin te sproeien of ga je doorgaans lekker lang op zomervakantie? Kies dan voor tuinplanten die gedijen in de volle zon én goed tegen droogte kunnen. En dat geldt voor de meeste vetplanten, die momenteel net zo trendy zijn als cactussen.  

Vet heet & droog

Sedum

Er zijn heel veel verschillende soorten sedum, ook wel huislook, vetkruid of hemelsleutel genoemd. Tegenwoordig worden de lage, bodembedekkende soorten, zoals Sedum acre en Sedum album, veel ingezet voor het maken van een groen dak of een verticaal tuintje. Maar er zijn ook hogere soorten die in de nazomer bloeien en volop nectar bieden aan bijen en vlinders, zoals de Sedum spectabile. Deze vetplanten zijn er met grijs, groen of donkerrood blad en zijn heel makkelijk in onderhoud en sterk.

Aeonium

Ook hiervan heb je tal van soorten, hoog en laag en in alle mogelijke kleuren. De gemene deler is dat deze vetplant decoratieve bladrozetten vormt en dat hij vorstgevoelig is. In de zomer prachtig op het balkon of terras in een terracottapot, in de winter verlangt hij een lichte, koele standplaats met een temperatuur van circa 10 graden Celsius.

Agave en Yucca

Deze exotisch ogende planten komen oorspronkelijk uit het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico, maar zijn in de volle grond goed bestand tegen lage temperaturen. Ze groeien langzaam en vragen nauwelijks onderhoud. Agaves hebben veelal dikke, stevige, puntige en/of stekelige bladeren in tal van kleurschakeringen en bladtekeningen. Yucca's hebben iets zachtere, dunnere puntige bladen en zijn er eveneens in tal van kleuren en maten.

Meer hitte- en droogtebestendige planten

Kijk in ons tuincentrum in Doetinchem ook naar grijsbladige planten en struiken en naar mediterrane kruiden, zoals lavendel, rozemarijn, salie, tijm, ezelsoor (Stachys byzantina), heiligenkruid (Santolina), olijfwilg, prikneus (Lychnis) en toorts (Verbascum phoeniceum). Daar heb je tijdens een hittegolf ook geen omkijken naar.